Home Mensen Marte van Graafeiland

Marte van Graafeiland

Advocaat • partner

Marte van Graafeiland werkt sinds 2010 als advocaat bij Pels Rijcken. Zij is gespecialiseerd in het privacyrecht en houdt zich bezig met alle facetten daarvan, met name in het publieke domein. Zij adviseert onder andere (onderdelen van) ministeries, provincies, (grote) gemeenten en toezichthouders over hun privacyrechtelijke vragen, bijvoorbeeld op het gebied van het sociaal domein, de zorg, politie- en justitie, openbare orde en sociale zekerheid. Marte adviseert zowel over meer ‘klassieke’ privacyvragen als over de privacyrechtelijke aspecten van digitale ontwikkelingen, zoals blockchain, artificial intelligence, big data en smart cities. Zij procedeert ook geregeld bij de bestuursrechter en de civiele rechter over uiteenlopende geschillen met privacyrechtelijke aspecten, waaronder over de houdbaarheid van privacyrechtelijke wet- en regelgeving, de toelaatbaarheid van gegevensverwerkingen en de rechten van de betrokkenen onder de AVG, waaronder het inzagerecht.

Marte studeerde staats- en bestuursrecht en privaatrecht aan de Universiteit van Tilburg. Zij rondde haar studie cum laude af. Marte publiceert met enige regelmaat over het privacyrecht en spreekt vaak op congressen over dit onderwerp. Zij won samen met Sandra Heukelom-Verhage en Jeroen Naves de PON essayprijs voor het whitepaper ‘Juridische aspecten van blockchain’.

Aanbevelingen

  • "Marte van Graafeiland is especially knowledgeable on public sector data privacy and protection issues, advising a range of ministries to local authorities and regulators." - The Legal 500, 2024
  • Recommended for Information technology - The Legal 500, 2024
  • Recommended for Data privacy and data protection - The Legal 500, 2023