Wat is een smart contract?
Smart contracts zijn toepassingen die op een blockchain geplaatst kunnen worden. In zijn essentie is een smart contract een deterministisch computerprogramma dat op een blockchain wordt gerepliceerd en uitgevoerd. Deterministisch betekent simpel gezegd: if A then B. Smart contracts maken het voor partijen daarmee mogelijk om hun afspraken in onwijzigbare programmacode te gieten, die - zodra aan de voorwaarden daarvoor is voldaan ('if A') - geautomatiseerd worden uitgevoerd ('then B').
Een tweetal voorbeelden
• Als de frisdrankautomaat registreert dat de cola bijna op is ('if A'), dan komt overeenkomstig het smart contract - gesloten tussen de uitbater en leverancier - een koop- en leveringsovereenkomst tot stand ('then B'). Als de frisdrankautomaat registreert dat de cola is bijgevuld ('if A'), dan wordt overeenkomstig het smart contract automatisch tot betaling overgegaan ('then B').
• Als het smart contract op grond van de informatie uit diverse daaraan gekoppelde databestanden (zoals de basisregistratie personen, het kadaster of een register van een vertrouwd instituut) en de bevindingen van de ambtenaar (zie hierover onder 'Oracles en smart contracts') constateert dat aan alle subsidievoorwaarden is voldaan ('if A'), dan wordt overeenkomstig het smart contract de subsidie toegekend ('then B').
Daar komt weinig slimmigheid bij kijken. In wezen voert een smart contract uit wat het is opgedragen. Van enig nadenken of proactiviteit is geen sprake. De noodzakelijke slimmigheid wordt juist gevraagd van de jurist en anderen die bij het formuleren van de afspraken betrokken zijn (de afspraken moeten juridisch houdbaar zijn en de bedoeling van de partijen weergeven), de programmeur van de code (deze code mag geen codeerfouten bevatten en mag niet te manipuleren zijn) en allen gezamenlijk bij het vertalen van de afspraken in de code. Omdat het blockchain betreft, moet hierbij rekening gehouden worden met diverse aspecten van de afstemming tussen het juridische en deze specifieke techniek (daarover meer in ons whitepaper Juridische aspecten Blockchain). Uit ervaring weten wij dat werken in de blockchain juridisch heel goed mogelijk is, mits recht en techniek vanaf het begin samenwerken en goed naar elkaar luisteren.