Home Expertise Blockchain

Blockchain

Blockchain wordt gezien als de grootste technologische innovatie sinds internet. Blockchain heeft de mogelijkheid om de relatie tussen overheid, bedrijven en burgers te veranderen voor wat betreft gegevensuitwisseling, transparantie en vertrouwen. Experts zeggen vaak dat het onze samenleving daarom definitief zal veranderen. Het zou overheden, banken of notarissen zelfs overbodig kunnen maken. Maar wat zijn de consequenties voor de techniek, de gebruikte processen en de wet- en regelgeving?

Wat is blockchain?

Blockchain is een online register van transacties. Het registreren van deze transacties gebeurt niet op één centrale plek, maar op een netwerk van computers. Iedere transactie wordt door het netwerk van gebruikers gecontroleerd. Misbruik wordt daardoor moeilijk. Er ontstaat één waarheid voor iedereen. Tegelijkertijd zijn de uitgewisselde gegevens door encryptie beveiligd, zodat mensen die de transacties niet mogen zien buiten de deur worden gehouden.

Hoe veilig is blockchain?

Bij de ontwikkeling van blockchain is nog veel onduidelijk over de wet- en regelgeving. Kwetsbare en privacygevoelige informatie in een blockchain brengen, roept verschillende juridische vragen op. Vragen over veiligheid en vertrouwen: de fundamenten van de blockchain én cruciaal voor de kans van slagen.

Een aantal advocaten van de sectie Innovation, Privacy & Technology begeleidt meerdere blockchainpilots, is strategisch partner van de Dutch Blockchain Coalitie en is onder andere onderdeel van de Smart Contract Werkgroep van de Dutch Digital Delta. Wij merken dat werken in de blockchain juridisch heel goed mogelijk is. Mits recht en techniek samenwerken en goed naar elkaar luisteren. Door de vele juridische eisen in kaart te brengen en deze samen met de programmeurs direct te vertalen in het bouwwerk. Aan de voorkant van het proces, om nog te kunnen tweaken. Niet achteraf als het systeem eenmaal gebouwd is. Daardoor kan het karakter van de blockchain veelal in tact blijven.

Juridisch innovatiecertificaat

Als bewijs dat een blockchaintoepassing, na toetsing door Pels Rijcken, voldoet aan de wet- en regelgeving ontvangt de ontwikkelaar het juridisch innovatiecertificaat. Tijdens de Blockchain Future of Trust Summit 2017 heeft Erik Gerritsen, Secretaris-Generaal van het ministerie van VWS, het eerste blockchaincertificaat in Nederland in ontvangst genomen. Hij ontving deze voor de eerst werkende blockchaintoepassing in de zorg Mijn Zorg Log.

Whitepaper Juridische aspecten van Blockchain

Meer weten over de juridische aspecten van blockchain? Download dan de whitepaper.

Smart contracts

Smart contracts is net als blockchain een complex onderwerp.Ook hierover adviseren wij u graag. Neemt u gerust contact met Sandra van Heukelom of download het rapport Smart contracts als specifieke toepassing van de blockchaintechnologie waarin de vragen omtrent wet- en regelgeving en de opleidingsbehoeften rondom smart contracts in kaart zijn gebracht.