Home Nieuws Blockchain kan de wereld van de zorg op z’n kop zetten

Blockchain kan de wereld van de zorg op z’n kop zetten

29 september 2017

Gisteren heeft Erik Gerritsen, Secretaris-Generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het eerste juridische certificaat ontvangen voor een blockchainoplossing in de zorg. Dit certificaat werd gistermiddag uitgereikt door advocaten- en notarissenkantoor Pels Rijcken, die deze blockchain juridisch heeft getoetst. De uitreiking vond plaats tijdens de Blockchain Future of Trust Summit 2017 in de Ridderzaal in Den Haag. De gecertificeerde blockchaintoepassing Mijn Zorg Log is in opdracht van Zorginstituut Nederland ontwikkeld door de Nederlandse blockchainspecialist Ledger Leopard. De eerste werkende en juridisch gecertificeerde blockchaintoepassing in de zorg is een feit.

'Van blockchain wordt gezegd dat het de grootste technologische innovatie is sinds de komst van internet. Vanuit het Zorginstituut wilden we weten: Is dit echt zo? Wat zou een nieuwe technologie als blockchain kunnen betekenen voor de zorg? En welke gevolgen heeft dit voor eerder gemaakte afspraken en uitgangspunten voor gegevensuitwisseling in de zorg? Met het bouwen van Mijn Zorg Log hebben we ontdekt dat blockchain de wereld op zijn kop kan zetten. Administratieve processen zijn efficiënter in te richten en de burger krijgt echt regie over zijn eigen zorggegevens. Blockchain geeft de mogelijkheid om de burger nog meer centraal te stellen', aldus Peter Snaterse van Zorginstituut Nederland.


Mijn Zorg Log is baanbrekend op het gebied van privacy, want kwetsbare informatie over zorgbehoevenden in een blockchain brengen, vergt een uiterst zorgvuldig proces. Samen met advocatenkantoor Pels Rijcken, koploper in Nederland op het terrein van innovatie, zijn tientallen juridische eisen in kaart gebracht en direct vertaald in het bouwwerk. Door een kruisbestuiving tussen recht en techniek en door goed naar elkaar te luisteren, bleef het karakter van de blockchain in tact. Mijn Zorg Log voldoet aan wet- en regelgeving en is, voor zover bekend, de eerste blockchain die volledig juridisch is getoetst.

Jeroen van Megchelen, ceo van Ledger Leopard: 'Wij zijn ontzettend blij met juridische certificaat voor Mijn Zorg Log. In de afgelopen twee jaar hebben we als startup hard gewerkt aan het ontwikkelen van blockchainoplossingen die echt werken. Daarbij hebben we direct veel aandacht besteed aan het laten certificeren en erkennen van onze aanpak. Het certificaat voor de oplossing die we ontwikkelden in opdracht van het Zorginstituut is daarmee een belangrijke mijlpaal.'

Lees meer over Blockchain.