“De meeste juristen zijn nog nauwelijks bezig met de technologische ontwikkelingen”, aldus professor Erik Vermeulen van de Tilburg University. Het team Tech & Innovation van Pels Rijcken wil daar verandering in brengen door tijdens het congres Inzicht in Digitalisering hun kennis over technologie en recht te delen. Vermeulen is gastspreker en verzorgt de openingslezing. Recent heeft hij voor het eerst voor zijn studenten het vak “Coding for Lawyers” georganiseerd, dat is geïnspireerd op de visie van Steve Jobs dat iedereen moet leren programmeren. Ook (of juist) juristen volgens Vermeulen. Tijdens het vak leren zijn studenten de beginselen achter het coderen. Op die manier hoopt Vermeulen het gat tussen juristen en programmeurs te verkleinen. Niet zelden wordt gedacht dat technologische ontwikkelingen de advocaat en jurist overbodig zullen maken. Niets is echter minder waar, aldus Vermeulen: “Juristen en advocaten zullen een belangrijke rol blijven vervullen in de toekomst”. Volgens Vermeulen is daarvoor wel een voorwaarde dat juristen de taal van de technologie begrijpen.
Legal tech
Het vak van jurist zal volgens Vermeulen wel veranderen. Recente ontwikkelingen rondom legal tech tonen aan dat in de rechtspraktijk technologische ontwikkelingen voor een golf aan innovatie kunnen zorgen. Alleen al in Europa bestaan er 629 legal tech-bedrijven, waarvan een groot deel zich in Nederland bevindt. De meeste van deze start-ups ontwikkelen slimme, zelflerende algoritmes die advocatenkantoren en andere juridische dienstverleners kunnen gebruiken voor het analyseren van data. Zo ontwikkelde de Amerikaanse zakenbank JP Morgan een AI-systeem voor het reviewen van financiële contracten. In slechts een paar seconden reviewt de software een overeenkomst, waar mensen enkele uren nodig hebben. Bovendien blijkt uit onderzoek dat de software het werk zorgvuldiger doet dan de gemiddelde jurist.
Kansen voor juristen
Een deel van het werk dat nu door juristen wordt gedaan, zal in de toekomst door zelflerende algoritmes worden verricht. Dat neemt niet weg dat technologische ontwikkelingen ook voor een nieuwe kansen zullen zorgen voor juristen, zeker voor juristen die zich verdiepen in de technologie. Vermeulen schetst een beeld van een wereld waarin het samenspel tussen technologieën als artificial intelligence, distributed ledger technology en internet of things van grote invloed is op ons dagelijks leven. Vermeulen noemt het voorbeeld van zelfrijdende auto’s die met elkaar communiceren en waarbij het mogelijk is dat de ene auto een andere auto tegen betaling voorrang verleent.
In deze veranderende wereld zullen veel nieuwe juridische vragen rijzen. Wie is verantwoordelijk als er iets mis gaat in de communicatie tussen zelfrijdende auto’s? Hoe moet een blockchain geduid worden op grond van het privacyrecht? Is het mogelijk om bij de rechter uit te leggen hoe een algoritme tot een bepaalde beslissing komt?
Bovendien zullen veel juridische normen onderdeel moeten worden van de technologie. Vermeulen noemt dat RegTech. Aan een zelfrijdende auto zal bijvoorbeeld moeten worden meegegeven dat verkeer van rechts voorrang heeft en dat de auto voor een rood verkeerslicht moet stoppen. Als gevolg daarvan kunnen juristen onderdeel worden van het ontwikkelproces van een product.
Jurist van de toekomst
Vermeulen eindigt zijn betoog met de oproep aan alle aanwezigen om zich verder te verdiepen in de technologie. Alleen op die manier is het volgens Vermeulen mogelijk om toekomstbestendig te blijven. Het congres Inzicht in Digitalisering is daarvoor een eerste aanzet. Na de inleiding van Vermeulen volgden deelnemers workshops verzorgt door de leden van het Tech & Innovation team van Pels Rijcken over artificial intelligence, blockchain & crypto's, sensordata en innovatie en de AVG.
Meer weten?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief of volg onze LinkedIn Showcase-pagina om op de hoogte te blijven van onze overige evenementen, white papers, artikelen, etc.