Home Kennis Publicatie over de (on)wenselijkheid van rechterlijke toetsing van wetten in formele zin aan grondrechten en algemene rechtsbeginselen verschenen

Publicatie over de (on)wenselijkheid van rechterlijke toetsing van wetten in formele zin aan grondrechten en algemene rechtsbeginselen verschenen

13 november 2023
Jean-Paul Heinrich
en
Marie-Lise Sluijter

In aflevering 4 van JBplus is dit artikel: 'Verruiming van mogelijkheden van rechterlijke toetsing van(toepassing van) wetten in formele zin: de Grondwetgever is aanzet' van Jean-Paul Heinrich en Marie-Lise Sluijter gepubliceerd.

Zij schrijven in hun artikel over de discussie over de (on)wenselijkheid van rechterlijke toetsing van wetten in formele zin aan in de Grondwet opgenomen grondrechten en algemene rechtsbeginselen die momenteel volop gaande is. Op dit moment is de opvatting van de rechter dat het aan de (Grond)wetgever is om zich daarover uit te spreken. Tijdelijke stilstand lijkt in dit geval echter geen achteruitgang te hoeven zijn. In hun bijdrage wordt een overzicht geboden van het voortdurende debat en wordt ingegaan op de rol van rechters in het constitutionele rijpingsproces.

Verruiming van mogelijkheden van rechterlijke toetsing van (toepassing van) wetten in formele zin: de Grondwetgever is aan zet. De rechter hoeft niet op zijn handen te zitten (alleen pagina 143 is vrijgegeven).

Auteurs:  J.P. Heinrich & M.-L. Sluijter

Bron: Jurisprudentie Bestuursrecht plus 2023/10, p. 143-159

Downloaden