Belangrijke andere veranderingen zijn dat alle aanbestedende diensten voortaan verplicht zijn om een klachtenloket te hebben. Ook wordt de rol van de Commissie van Aanbestedingsexperts gewijzigd. De Commissie van Aanbestedingsexperts zal alleen nog klachten behandelen over het ontwerp van de aanbesteding en zal dus niet meer adviseren over beslissingen tot uitsluiting van de aanbestedingsprocedure, afwijzing van de inschrijving en gunningsbeslissingen. Er komen minimumtermijnen voor klachtindiening en afhandeling bij de Commissie van Aanbestedingsexperts. Ook komt er een verplichting tot opschorting van de aanbestedingsprocedure indien op tijd een ontwerpklacht bij de Commissie van Aanbestedingsexperts is ingediend. Dat is nieuw, omdat het op dit moment niet verplicht is om het advies van de Commissie van Aanbestedingsexperts af te wachten (dat mag natuurlijk wel).
In de latere fase van de aanbestedingsprocedure is de aanbestedende dienst, indien binnen 10 dagen (uitgaande van een opschortende termijn van 20 dagen) een klacht tegen de gunningsbeslissing bij het klachtenloket wordt ingediend, eveneens verplicht om de aanbestedingsprocedure op te schorten tot de klacht is afgehandeld. Ook dat kan behoorlijk ingrijpen op uw aanbestedingsproces.
Voor lagere overheden (waaronder provincies en gemeenten) komt er een registratie- en rapportageplicht voor klachten.
Het wetsvoorstel ligt tot 28 september 2023 voor ter consultatie.
Het is voor alle aanbestedende diensten belangrijk om de ontwikkelingen rond dit wetsvoorstel te blijven volgen.
Indien u vragen heeft over het wetsvoorstel en de gevolgen daarvan voor de praktijk, kunt u gerust contact met opnemen met de sectie bouw- en aanbestedingsrecht.