De Wet Bibob is een onmisbaar instrument in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit. Het gaat allang niet meer alleen om de screening voor van oudsher kwetsbare branches als horeca, coffeeshops en prostitutie. Steeds meer sectoren blijken gevoelig voor criminele invloeden. Het risico ligt op de loer dat de overheid onbedoeld criminaliteit en witwasconstructies faciliteert. Het Bibob-onderzoek wordt dan ook steeds vaker ingezet bij het verlenen van omgevingsvergunningen en subsidies én bij vastgoedtransacties en aanbestedingen van de overheid.
Ons Expertteam Bibob
Het Expertteam Bibob van Pels Rijcken heeft jarenlange ervaring met alle denkbare toepassingsmogelijkheden van de wet. Wij denken met u mee over de inrichting van het Bibob-beleid. Wanneer is er aanleiding om een Bibob-advies te vragen? Wat kunt u met eigen onderzoek bereiken? Welke informatie kan worden gedeeld? Samen met u beoordelen en wegen wij de uitkomsten van het (eigen) onderzoek. En we bekijken de opties om criminele invloeden blijvend te monitoren via het stellen van (vergunning)voorschriften. En als de inzet van het Bibob-instrumentarium leidt tot een procedure, staan wij u bij in de rechtszaal.
De wetgever werkt inmiddels aan meer mogelijkheden voor eigen onderzoek en het uitwisselen van informatie. Hierdoor kunt u nog vaker, efficiënter en effectiever gebruikmaken van de Wet Bibob. Dat is niet alleen van belang voor de verschillende diensten binnen uw gemeente of provincie. Een integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit vraagt namelijk om een effectieve samenwerking met andere overheden en verbanden zoals RIEC’s. Het uitwisselen van informatie is daarbij cruciaal.
Samenwerking en het delen van informatie kan vragen oproepen, bijvoorbeeld over gegevensbescherming en de afbakening van de bestuurlijke aanpak ten opzichte van de bevoegdheden in de strafrechtketen. Het Expertteam Bibob kent deze gevoeligheden en volgt de ontwikkelingen op de voet.