Home Kennis Backpackcheck √

Backpackcheck √

6 november 2017
Liesbeth Schippers

Ligt daar op die tafel alles om de top te kunnen halen? Is er niets over het hoofd gezien, heb je straks alle documenten die nodig zijn om de rechter te overtuigen van de juistheid van het besluit?

Alaska, Wrangell Mountains, augustus 2017, op weg naar de top. 6 dagen hiking & camping in de back country. Niets wordt aan het toeval overgelaten. De avond voor vertrek meldt de gids zich met het verzoek de volledige inhoud van je backpack te tonen. Kritisch loopt ze alle items, waarvan je in Nederland nuttig vond dat ze meegingen, af. Met enige schaamte sta je er naast. Genadeloos loopt ze door al je spullen heen. Er moeten items af en er moeten - essentiële - items bij. Totdat je het optimale pakket bij je hebt. Het pakket dat nodig is om de top te bereiken. Als je dan vervolgens dagen achtereen loopt af te zien, inderdaad precies de juiste items bij je hebt en uiteindelijk op die top staat realiseer je je: alles staat of valt met een goede voorbereiding!

Dit is geen rocket science, elke projectleider weet het. Maar toch, waarom dan niet in elk project steevast zo’n backpackcheck ingebouwd. Een moment waarop je als projectleider naast je op een tafel uitgespreide planproducten staat en iemand met een onafhankelijke blik er aan de hand van een checklist doorheen loopt. MER(-beoordeling) , Passende Beoordeling, actuele veldinventarisatie, nut & noodzaak onderbouwd, keuze voorkeursalternatief gemotiveerd, uitvoeringsbesluiten onder controle, budget, belangen van derden geïnventariseerd√, parkeeronderzoek, natuurcompensatie geregeld, hogere geluidwaarden vastgesteld, aan Ladder voor duurzame verstedelijking getoetst√.

Ik kan zo nog wel even doorgaan, want er komt bij een ruimtelijk project veel kijken en er is dus ook snel iets over het hoofd gezien.

Een succesvol project is volledig afhankelijk van een goede, zorgvuldige voorbereiding. Eenmaal voor de rechter kunt u uiteraard nog punten op de i’s zetten, zelfs het nodige repareren, maar wilt u niet in de gevarenzone komen dan moeten daar de juiste items in uw backpack zitten.

U zult misschien denken nu, wijsneus, natuurlijk check ik alles! En dat is ongetwijfeld ook zo. Maar het gebeurt vaak tussen neus en lippen door, dus niet systematisch, of eenvoudigweg te laat, als er geen tijd meer is om met de uitkomsten iets te doen. Wat het effectieve was aan de check in Alaska was dat hij precies op het goede moment kwam (er was nog iets aan te doen) en hij was extra. Ik had natuurlijk ook al met veel zorg en aandacht ingepakt. Dat extra is misschien nog wel het belangrijkst. Ik bepleit niet dat u al uw bestaande checks en balances, kwaliteitscontroles en toetsingen moet vervangen door de backpackcheck. Ik adviseer alleen maar om tijdens dat intensieve voorbereidingsproces, als u denkt dat u alles heeft, de inhoud van uw projectbackpack op tafel te leggen en iemand door uw planproducten te laten gaan. Ligt daar op die tafel alles om de top te kunnen halen? Is er niets over het hoofd gezien, heeft u straks alle documenten die nodig zijn om de rechter te overtuigen van de juistheid van het besluit? Want pas met een onherroepelijk besluit in handen is het echt√.

Deel dit artikel via LinkedIn en e-mail

Contact

Liesbeth Schippers
Liesbeth Schippers