Home Actueel Nieuws Uit de landspraktijk - Oktober 2024

Uit de landspraktijk - Oktober 2024

23 oktober 2024

Het was heerlijk om weer te midden van eerstejaarsstudenten te zijn en op een prachtige locatie! Ik was bij de Hackathon het Departement Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht, gehouden in de Jacobikerk. Duizend jonge geesten die ik mocht toespreken over macht en tegenmacht, de trias politica en het belang van de democratische rechtsstaat.

De opdracht voor de studenten: schrijf een preambule voor onze Grondwet. Druk daarin uit tegen de achtergrond van welke waarden de Grondwet voortaan moet worden gelezen. Mijn taak was de studenten te inspireren vanuit de rechtspraktijk. Het dwong mij terug te keren naar de belevingswereld van een eerstejaars en te bedenken hoe mijn leven er toen uitzag. De toekomst lag open, alles was mogelijk en dat ik ooit landsadvocaat zou worden, was niet in me opgekomen. Ik studeerde vooral Geschiedenis. Met Rechten begon ik toen pas net omdat mij ook dat leuk leek.

Die zorgeloosheid, dat is bij deze generatie wel veranderd. Al in het eerste jaar hebben ze kopzorgen over hun carrièrekansen. Hopelijk nemen ze mijn advies ter harte vooral te doen waar je hart ligt en daar dan goed in te worden. Die ene pakkende scriptie of ervaring maakt het verschil, niet een ellenlange lijst met stages, bijbanen en bestuursfuncties. Met de belofte dat wij dáár vooral naar kijken, mocht je bij ons willen werken.

Wat ik toen al wel deelde met deze generatie is maatschappelijke betrokkenheid. Gezien de tijd legde ik voor welke zaak ze wilden dat ik zou bespreken. Er gingen slechts een paar handen omhoog bij de zaak van de Avondklok, hoewel zij daardoor juist persoonlijk waren geraakt. Massaal vlogen de handen omhoog voor de zaak van de F-35, die draait om leed bij medemensen verder weg en om buitenlandse politiek en nationale veiligheid. Ik heb hen geprobeerd uit te leggen dat juist in die zaak de vraag speelt waar de knoop moet worden doorgehakt: in de rechtszaal of in het kabinet en de Tweede Kamer? De trias politica in de praktijk.

Als landsadvocaat adviseer ik de Staat over wat juridisch wél en niet kan. Over de begaanbare paden dus, zoals de spreker na mij, directeur Constitutionele Zaken en Wetgeving bij BZK, Wytze van der Woude, het verwoordde. Het is aan de politiek om oplossingen te bedenken en te bepalen waar we moeten uitkomen. De Grondwet uit 1815 geeft daarvoor de nodige richtingaanwijzers en het is de kunst die grondbeginselen levend te houden in de verdere toekomst. Daarover maak ik me bij deze generatie aankomende juristen in ieder geval allerminst zorgen.

Reimer Veldhuis

Vond je deze column leuk?

Deze column verscheen eerder in Pels Rijcken eMagazine. Abonneer je en ontvang Pels Rijcken eMagazine als eerste in jouw mailbox. 

Jaargang 1 | Nummer 2 | Oktober 2024

Pels Rijcken eMagazine | Jaargang 1 | Nummer 2 | Oktober 2024

Download (PDF - 3,31 MB)

Een greep uit de bijdragen in dit nummer:

  • We interviewen Bert Verheij-van Belle, Gemeente Advocaten Rotterdam, over juridisch advies bij de gemeente Rotterdam en de samenwerking met Pels Rijcken hierbij.
  • Advocaten Marte van Graafeiland en Jeroen Naves bespreken hun werk voor de Adviesfunctie verantwoord datagebruik.
  • In de rubriek ‘De Zaak’ vertellen advocaten Edward Brans, Katrien Winterink en Mathijs Peters over het verloop van de civiele procedure van een viertal gemeenten tegen Chemours en Du Pont (en Corteva).
Deel dit artikel via LinkedIn en e-mail