Home Actueel Nieuws Sikke Kingma: ‘Een brede cassatiepraktijk met een voorliefde voor IE en procesrecht'

Sikke Kingma: ‘Een brede cassatiepraktijk met een voorliefde voor IE en procesrecht'

16 februari 2024

De Chambers Global Guide 2024 is bekendgemaakt. Er staan zes advocaten van Pels Rijcken vermeld omdat zij volgens hun cliënten en relaties toonaangevend zijn in hun werk. We vroegen hun om een terug- en vooruitblik. Lees hier vandaag het verhaal van cassatieadvocaat Sikke Kingma, "particularly well known for handling IP disputes before the Supreme Court", volgens de ranking van Chambers Global Guide 2024.

Je bent sectievoorzitter van de cassatiepraktijk bij Pels Rijcken. Wat hebben de cassatieadvocaten met elkaar gemeen?
Ik heb het onwaarschijnlijk goed getroffen met dit team met zulke scherpe en creatieve geesten. Ze hebben allemaal een diepgaande kennis van het civiele recht en een talent voor het stellen van de goede vragen en het vinden van originele invalshoeken. Daarnaast zijn het superfijne collega’s die uitstralen hoeveel plezier ze in hun werk hebben. Je ziet dat ook in onze Cassatievlogs, waar ons team elke week het interessantste arrest van de Hoge Raad bespreekt.

Zie je in je cassatiepraktijk een verschuiving in onderwerpen en rechtsgebieden en hoe komt dat?
Voor sommige onderwerpen zoals IE en procesrecht heb ik een bijzondere voorliefde, maar ik heb altijd bewust een heel brede cassatiepraktijk gevoerd. Met evenveel plezier procedeer ik over, noem eens wat, dwaling bij aandelentransacties, internationaal privaatrecht of insolventierecht. Die afwisseling vind ik heel aantrekkelijk. Je ziet steeds nieuwe ideeën uit alle hoeken van het recht en dat helpt weer in nieuwe zaken om creatieve oplossingen te verzinnen.

Trouwens wel goed om eens op te merken: we treden heel veel op voor private partijen, van het MKB tot beursgenoteerde multinationals. Pels Rijcken is natuurlijk vooral bekend van zijn werk voor de publieke sector, maar zeker in cassatie worden wij voor een heel groot deel van de zaken benaderd door advocaten uit het hele land die ondernemingen, curatoren en particulieren bijstaan. En voor particulieren procederen we trouwens ook op toevoegingsbasis: iedereen moet immers naar de Hoge Raad kunnen als dat nodig is.

Welke cassatiezaak waar je bij betrokken was in 2023 was een persoonlijke uitdaging en waarom?
Misschien wel de boeiendste zaak van afgelopen jaar vond ik een zaak voor een zorgverzekeraar die een geneesmiddelenfabrikant aansprak uit ongerechtvaardigde verrijking veroorzaakt door een octrooi dat later vernietigd werd. Het mooiste aan zo'n zaak is het pionieren: je probeert iets wat niet eerder aan de Hoge Raad is voorgelegd, gedreven door een gevoel van wat een rechtvaardige uitkomst zou moeten zijn, op het snijvlak van totaal verschillende rechtsgebieden: octrooirecht, een nogal op zichzelf staand rechtsterrein, en ongerechtvaardigde verrijking, een leerstuk uit het hart van het burgerlijk recht.

Welke uitspraak in een cassatiezaak van afgelopen jaar zouden aankomende advocaten moeten lezen en waarom?
Voor wie net als ik onredelijk blij wordt van procesrechtelijke puzzels, was HR 26 mei 2023, ECLI:NL:HR:2023:784 wel het arrest dat je dit jaar niet mocht missen. Het is een ingewikkelde beslissing over appelprocesrecht die ook nieuwe vragen oproept, maar mijn collega Maartje Möhring heeft het heel instructief besproken in TvPP 2023, 4.

Deel dit artikel via LinkedIn en e-mail