De middag begint met een plenaire sessie waarin Irene van der Heijden, Jelmer Procee, Katrien Winterink en Thijs Franssen de belangrijkste actuele ontwikkelingen in het overheidsaansprakelijkheidsrecht bespreken. Daarna zijn er vier verdiepende workshops. De onderwerpen van de workshops zijn:
1. Formele rechtskracht
Irene van der Heijden en Daan Spelten praten u bij over de recente ontwikkelingen rondom het leerstuk van de formele rechtskracht van besluiten. Wat houdt het ook alweer in en waar dient het toe? Welke uitzonderingen gelden er op de formele rechtskracht? En zijn er nieuwe uitzonderingen bijgekomen? Irene en Daan gaan daarbij in het bijzonder in op de situatie dat de onrechtmatigheid van een besluit wordt erkend en de betekenis van de intrekking of herziening van een besluit. Na het bijwonen van deze workshop bent u weer helemaal op de hoogte van de stand van zaken.
2. Titel 8.4 Awb
Tijdens de workshop Actualiteiten Titel 8.4 Awb bespreken Marie-Lise Sluijter en Stijn Visch de recente ontwikkelingen op het gebied van bestuursrechtelijke schadeverzoeken. Tijdens de workshop nemen zij de verzoekschriftprocedure uit titel 8.4 Awb stap voor stap met u door. Daarnaast bespreken Marie-Lise en Stijn onder meer onderwerpen als de rechtsmachtverdeling, de ‘knip’ van € 25.000, de verhouding tussen titel 8.4 Awb en andere wet- en regelgeving en de praktische gevolgen daarvan in procedures bij de bestuursrechter. Vanzelfsprekend is er voldoende ruimte voor het stellen van vragen.
3. Deskundigen en schadeberekening
Aan veel nadeelcompensatiebesluiten ligt een onafhankelijk deskundigenadvies ten grondslag. Maar welke eisen stelt de rechter eigenlijk aan die onafhankelijkheid en deskundigheid? Hoe moet het bestuursorgaan het advies toetsen en welke rol vervult het advies vervolgens in de procedure? Sarah Deaney en Jelmer Procee nemen u mee langs een aantal recente uitspraken die duidelijkheid hierover geven. Ook bespreken zij recente jurisprudentie over de peildatum en de berekening van inkomensschade.
4. De planvergelijking onder de Omgevingswet
Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet verandert planschade niet alleen van naam (voortaan: nadeelcompensatie), maar is ook de inhoudelijke toets gewijzigd. Matthijs Timmer en Joëla Schaeffer zullen tijdens deze workshop specifiek ingaan op het causaal verband en op de (juridische of feitelijke) vergelijking die daarvoor moet worden gemaakt. Leeft dit in uw praktijk? Neem voor deze workshop dan vooral praktijkvoorbeelden mee, zodat we er een interactieve sessie van kunnen maken!