Home Nieuws Wwz bestaat 1 jaar

Wwz bestaat 1 jaar

1 juli 2016

Meer vaste banen, minder flexibele contracten en een versimpeld ontslagrecht; dat was het doel van de nieuwe Wet werk en zekerheid. Inmiddels zijn we een jaar verder. Hoe hangt de vlag erbij?

Een jaar geleden werd de Wet werk en zekerheid geïntroduceerd. Minister Asscher wilde met deze nieuwe wet bewerkstelligen dat er meer vaste banen kwamen, minder flexibele contracten en een eenvoudiger ontslagrecht. Naast de voordelen zien de Vaan en de Vva - twee verenigingen voor arbeidsrechtadvocaten - op veel fronten echter ook een averechts effect. 

Kan het beter? Op 1 juli, de eerste verjaardag van de Wwz, geven betrokkenen advies in een artikel in Trouw op de economiepagina (pagina 17). Annette de Jong vertelt over de vragen die werkgevers haar stellen op het gebied van arbeidsrecht, en dan specifiek over ontslagmogelijkheden en de druk die werkgevers voelen vanwege de herplaatsingsverplichting onder de Wwz.

Ook Magna Charta besteedt aandacht aan dit onderwerp. Onder leiding van Wouter Kurpershoek, correspondent van de NOS in de Verenigde Staten, bespreekt Annette in het 'Wwz journaal' de praktijk van de Wwz aan de hand van een aantal stellingen. Daarnaast staat er in dit digitale magazine een interview met haar waarin zij onder andere de voor- en nadelen van de Wwz bespreekt.