Home Nieuws Publicatie "Toepassing van de Personal Health Train in de zorg"

Publicatie "Toepassing van de Personal Health Train in de zorg"

1 december 2020

Onlangs schreven Marte van Graafeiland en Nina Bontje in opdracht van Zorginstituut Nederland het onderzoeksrapport “Toepassing van de Personal Health Train in de zorg”.

De Personal Health Train (PHT) is een concept geïnitieerd door verschillende partijen, waaronder Zorginstituut Nederland, LUMC, Radboudumc, Universiteit Maastricht, UMC Utrecht, TNO en CZ. De PHT maakt gezondheidsdata toegankelijker, bijvoorbeeld voor onderzoek, terwijl de ‘data-eigenaren’ zelf de controle over de data houden. Met de PHT verlaten gezondheidsdata de oorspronkelijke bron niet. De data blijft op een vast station staan. Verschillende datastations zijn verbonden door rails en via die rails rijdt de PHT als een trein langs de verschillende datastations om ter plekke gegevens te analyseren en te koppelen. Het belangrijkste principe van de PHT is dus dat de analyse naar de data wordt gebracht. Zo kunnen de data bij de bron blijven en wordt ‘privacy-by-design’ mogelijk. Data-eigenaren bepalen immers zelf welke trein wel of niet mag stoppen en welke gegevens zij beschikbaar stellen voor analyse. Zo houden zij controle over de data. De PHT helpt mensen en organisaties om data betekenisvol in te zetten, voor hun eigen gezondheid en voor de héle gezondheidzorg.

Pels Rijcken onderzocht hoe de PHT kan worden geïmplementeerd binnen de kaders van de privacywetgeving en de AVG.

De Personal Health Train is inmiddels door ICT-vakblad Computable verkozen tot beste ICT-project van het jaar in de categorie Zorgproject.

Heb je vragen? Neem dan contact op met Marte.