Home Nieuws Pels Rijcken begeleidt samenwerking gemeente Den Haag, NS en HTM

Pels Rijcken begeleidt samenwerking gemeente Den Haag, NS en HTM

13 maart 2013

Op 13 maart 2013 hebben de gemeente Den Haag, de Nederlandse Spoorwegen en HTM Personenvervoer een overeenkomst gesloten waardoor zij hun krachten bundelen in ‘de HTM’.

Onderdeel van de samenwerking is dat de gemeente 49% van de aandelen die zij houdt in HTM verkoopt aan NS tegen betaling van € 45 miljoen. Een ander onderdeel van de samenwerking is het instellen door de gemeente van een investeringsfonds ter waarde van € 65 miljoen ten behoeve van investeringen in - eenvoudig gezegd - het openbaar vervoer in Den Haag, terwijl de NS een bedrag van € 10 miljoen daarin zal investeren. Een voorbeeld van de investeringen is het doortrekken van de tramlijnen 11 en 17 naar de Strandweg en het verhogen van het voorzieningen- en veiligheidsniveau van de stations Laan van NOI en Hollands Spoor.

De samenwerking is aangegaan onder de voorwaarde dat onder meer de gemeenteraad akkoord gaat en de NMa geen bezwaar tegen de samenwerking zal hebben. Daarnaast zal voorafgaand aan de aandelenoverdracht waarmee de samenwerking wordt geformaliseerd een carve-out van het vastgoed en de railinfrastructuur van HTM naar de gemeente plaatsvinden.