Home Nieuws Martijn Scheltema modereert business human rights-sessies op IBA-conferentie

Martijn Scheltema modereert business human rights-sessies op IBA-conferentie

18 oktober 2018

Martijn Scheltema heeft verschillende business human rights-sessies op de jaarlijkse conferentie van de IBA in Rome georganiseerd en gemodereerd.

De eerste op maandag 8 oktober ging over de wetgeving op het gebied van business human rights die in steeds meer landen, waaronder in Europa, maar ook in de VS bestaat of wordt ingevoerd. Een spreker in de sessie was de voormalige Engelse Commissioner for Modern Slavery die toezicht hield op de implementatie en uitvoering van de Modern Slavery Act in Engeland. Deze ontwikkelingen eisen in toenemende mate aandacht van juristen binnen en buiten ondernemingen. Het is echter duidelijk dat niet heel veel juristen op dit terrein al voldoende zijn geïnformeerd.

De tweede sessie ging over grensoverschrijdend gedrag dat in de Westerse wereld in de schijnwerpers is komen te staan door de Metoo-discussie, maar ook in handelsketens in ontwikkelingslanden veelvuldig voorkomt en daar soms ook wordt geaccepteerd.

De derde sessie zag op artificial intelligence (AI) en mensenrechten. De mogelijkheden van AI hebben een grote potentiële impact op mensenrechten, niet alleen privacy, maar bijvoorbeeld ook lichamelijke integriteit, het zelfbeschikkingsrecht en het recht op zinvol menselijk contact. In deze sessie is besproken hoe die dreigingen kunnen worden ingeperkt, bijvoorbeeld door in de techniek mensenrechtenbescherming in te bouwen en door zelfregulering.

Martijn heeft verder twee sessies (mede) georganiseerd. De eerste ging over impact investmentTevens organiseerde hij de presentatie van de IBA M&A due diligence guidance. Martijn was mede-auteur van het hoofdstuk human rights due diligence.