Home Nieuws Hans van Wijk: “Highly esteemed Supreme Court litigator (…), with a particular focus on clients based in the Dutch Caribbean.”

Hans van Wijk: “Highly esteemed Supreme Court litigator (…), with a particular focus on clients based in the Dutch Caribbean.”

7 maart 2024

De Chambers Global Guide 2024 is bekendgemaakt. Er staan zes advocaten van Pels Rijcken vermeld omdat zij volgens hun cliënten en relaties toonaangevend zijn in hun werk. We vroegen hen om een terug- en vooruitblik. Lees hier vandaag het verhaal van Hans van Wijk, Dispute Resolution.

Een mooie plek op een ranglijst. Wat betekent dat voor jou?
Ik vind het leuk dat mijn passie voor het Caribische deel van het Koninkrijk, die ooit is ontstaan door twee jaar wonen en werken op Curaçao, samen met mijn passie voor het behandelen van daaruit afkomstige cassatiezaken, nog steeds leidt tot een vermelding als ‘Foreign expert for the Dutch Caribbean’.

Wat was een belangrijke ontwikkeling in jouw werk in 2023?
De in Curaçao (2012), Sint Maarten (2014) en Aruba (2021) ingevoerde regeling van het enquêterecht leidt tot steeds meer zaken, ook in cassatie. Daarin komen vaak belangrijke ondernemingsrechtelijke onderwerpen aan de orde, ook voor Europees Nederland (zie bijvoorbeeld HR 10 februari 2023, ECLI:NL:HR:2023:199 (Bab/Cordial III) over het belang van de rechtspersoon).

Welke juridische uitdaging raakt veel van je cliënten dit jaar?
Mijn opdrachtgevers zijn meestal advocaten die de zaak in feitelijke instanties hebben behandeld. De complexiteit van het appelprocesrecht (zie bijvoorbeeld HR 26 mei 2023, ECLI:NL:HR:2023:784) en het efficiënt/effectief procederen in appel vormen een uitdaging, mede vanwege de gemaximeerde lengte van de processtukken (zie HR 3 juni 2022, ECLI:NL:HR:2022:824). Steeds vaker word ik gevraagd om in complexe zaken waarin veel op het spel staat, al in hoger beroep mee te kijken met het oog op een eventuele cassatie. Het is heel leuk om in dat stadium al betrokken te worden en met de opdrachtgever samen te werken.

Noem een publicatie van een collega waardoor jij weer verder kon!
Bij ieder procesrechtelijk vraagstuk begin ik met het raadplegen van het onovertroffen Hoofdlijnen van Nederlands burgerlijk procesrecht (“Hugentholtz/Heemskerk”), bewerkt door mijn collega Willem Heemskerk.

De reviews zijn lovend. Welke drijfveren van jou schuilen hierachter?
Voor mij is dat de afwisseling en uitdaging van het werk als advocaat bij de Hoge Raad: zaken op verschillende rechtsterreinen, voor allerlei soorten cliënten en in kwesties die vaak meebewegen op de golven van de maatschappelijke ontwikkelingen. En de aard van het beestje vrees ik: geen genoegen willen en kunnen nemen met half werk.

Welk (nieuw) boek gaan we ooit nog lezen van jouw hand?
Dat zou een boek zijn dat over het Caribisch procesrecht gaat of over een Romeinsrechtelijk onderwerp, een andere oude liefde. Of juist over een historisch onderwerp dat niets met het juridische te maken heeft.

Deel dit artikel via LinkedIn en e-mail