Baas van Morgen is een initiatief van JINC. Bedoeling is dat leerlingen uit wijken met een sociaaleconomische achterstand waardevolle werkervaring opdoen voor de toekomst. Volgens bestuursvoorzitter Sandra van Heukelom-Verhage van Pels Rijcken geldt dat ook andersom: “Er zit zoveel talent in jongeren zoals Teoman. De verwondering van Teoman was aanstekelijk. Het is belangrijk om de blik van jongeren naar binnen te halen. Veel van wat we doen voor onze cliënten bij overheden is gericht op hun toekomst.”
Vraagstuk
De Haagse Vmbo-tl scholier kreeg gisteren een persoonlijke assistent en direct een vraagstuk voor zijn kiezen. Zo moest hij nadenken over het informatiebeleid en de IT-applicaties voor de toekomst van het advocatenkantoor. Bijvoorbeeld voor de vertaling van teksten. “Mijn advies was na overleg met andere advocaten om een interne vertaalapplicatie laat maken. Dat is veiliger”, zegt Teoman.
Kans
Terugkijkend op de dag veranderde zijn eerste verwondering, steeds meer in inzicht in het werk. “Ik heb veel geleerd. Zo heb ik nooit beseft met hoeveel zaken een advocaat rekening moet houden. En ook dat je het niet allemaal alleen hoeft te doen. Iedereen helpt elkaar.”
Werken op een advocatenkantoor was nooit bij hem opgekomen. Meedoen aan Baas van morgen overigens ook niet. “Eerst dacht ik, dat is niks voor mij. Maar onze decaan zei dat juist wel bij me zou passen. Ik besefte: zo’n kans krijg je niet elke dag. Nu denk ik erover om later bij een advocatenkantoor te werken. Misschien als advocaat, maar er zijn ook andere mooie functies.”
Pels Rijcken heeft besloten ook volgend jaar weer mee te doen met de Baas van Morgen.