Home Nieuws Dataopslag in de cloud een stap dichterbij

Dataopslag in de cloud een stap dichterbij

18 november 2016

Advocatenkantoor Pels Rijcken en IT-consultant Sparked zijn een partnerschap aangegaan waardoor gemeenten op een veilige en juridisch toelaatbare wijze gebruik kunnen maken van cloudtoepassingen.

Dataopslag in de cloud biedt voordelen als besparing, flexibiliteit en minder storingen. Bovendien kan de gemeente zich concentreren op haar inhoudelijke taken in plaats van ICT-bedrijfsvoering. Desondanks zijn veel gemeenten en overheden terughoudend om de overstap te maken. Technisch is het al mogelijk en veilig. Echter de juridische kaders ontbraken nog. Pels Rijcken heeft de vele wetten die hierop van toepassing zijn in kaart gebracht en voor gemeenten richtlijnen opgesteld. Het partnerschap tussen Sparked en Pels Rijcken brengt techniek, en wet- en regelgeving samen. Doel van de samenwerking is dat gemeenten zowel veilig als compliant een overstap naar de cloud kunnen maken. Hierdoor is dataopslag in de cloud voor gemeenten weer een stap dichterbij.

Dave Kiwi, oprichter en directeur van Sparked: "We zijn verheugd over onze samenwerking met Pels Rijcken. We zien gemeenten worstelen met de juridische kant van het overbrengen van data en applicaties naar de cloud. Door deze samenwerking kunnen wij gemeenten voorzien van een totaaloplossing: een moderne werkplek in de cloud die veilig en compliant is. Hiermee kunnen ambtenaren plaats- en tijdonafhankelijk werken en hun dienstverlening dichterbij de burger brengen."

Jeroen Naves, advocaat bij Pels Rijcken en gespecialiseerd in IT: "Vaak merk ik dat het privacyrecht als argument gebruikt wordt in de discussies over het gebruik van cloudtoepassingen. Ook Sparked kwam dat tegen. Voor het voeren van die discussie is een goede kennis van het recht een vereiste. Samen met Sparked kunnen wij overheden die gebruik willen maken van cloudtoepassingen nu in de breedte adviseren over de vraag of het gebruik van een bepaalde clouddienst mogelijk is. Als die vraag bevestigend kan worden beantwoord, denken wij vervolgens mee over de vraag hoe een transitie het beste kan worden ingericht. Samen met Sparked brengen wij zo het recht naar de praktijk ."

Pels Rijcken innoveert

Pels Rijcken behoort tot de top van advocaten- en notarissenkantoren in Nederland. De nieuwe technologische ontwikkelingen vragen om een scherpe visie op het recht en om een partner die de ontwikkelingen benadert vanuit de juridische mogelijkheden in plaats van juridische beperkingen. Tot onze cliënten behoren de Rijksoverheid, toezichthouders, tal van provincies en gemeenten en grote (inter)nationale ondernemingen. 

Wij zijn Sparked!

Voor organisaties die willen en moeten transformeren, brengt Sparked dé versnelling. Met frisse ideeën en impactvolle innovaties leveren we jouw ultieme werkplek, voorspellende inzichten, betere processen en optimale klantbediening. Altijd gericht op meetbaar resultaat in slechts weken. Zo blijf je als organisatie voorop lopen en hebben mensen meer tijd om te doen wat écht belangrijk is. Wij zijn Microsoft Gold Partner en benoemd tot Innovator of the Year 2016. Lees meer op https://www.inspark.nl/