Home Hoger-beroep Tweeconclusieregel

Tweeconclusieregel Clip 10

Kennisclips: Hoger beroep

Wat is de tweeconclusieregel? En wat zijn de uitzonderingen op de tweeconclusieregel? In deze kennisclip gaat Martijn Scheltema in op deze vragen.

Bekijk meer kennisclips

De aard van het hoger beroep Clip 1

Video thumbnail De aard van het hoger beroep
Wat is hoger beroep nu eigenlijk? In hoger beroep wordt een zaak in beginsel opnieuw behandeld door een hogere rechter. Daar zitten echter een aantal beperkingen aan. Het is belangrijk om die te kennen, om te voorkomen dat in hoger beroep niet alle gewenste aspecten aan de orde komen. In deze kennisclip bespreekt Martijn Scheltema waar die beperkingen liggen.

Wanneer is hoger beroep mogelijk? Clip 2

Video thumbnail Wanneer is hoger beroep mogelijk?
Wat is de appelgrens? Wat hebben objectieve en subjectieve cumulatie daarmee te maken? En wat zijn rechtsmiddelenverboden eigenlijk? In deze kennisclip gaat Berend-Bram Heinen in op de vraag wanneer hoger beroep mogelijk is.

Hoger beroep tegen tussenuitspraken Clip 3

Video thumbnail Hoger beroep tegen tussenuitspraken
Wanneer kan tegen tussenuitspraken hoger beroep ingesteld worden? En hoe zit het dan met de appeltermijn? In deze kennisclip gaat Maartje Möhring in op de mogelijkheid van hoger beroep tegen tussenuitspraken, zij bespreekt daarbij ook de zogenoemde ‘één keer schieten’-regel.

Appeltermijnen Clip 4

Video thumbnail Appeltermijnen
Een termijnoverschrijding lijdt in principe tot niet-ontvankelijkheid, maar welke uitzonderingen bestaan er op die regel? En hoe wordt de appeltermijn eigenlijk berekend? In deze kennisclip bespreekt Maartje Möhring de appeltermijnen.

Appeldagvaarding Clip 5

Video thumbnail Appeldagvaarding
Waar moet men op letten bij het instellen van hoger beroep? In deze kennisclip bespreekt Ruben de Graaff de belangrijkste stappen, van de betekening van de appeldagvaarding tot en met het aanbrengen van de zaak bij het gerechtshof.

Ontvankelijkheid en belang Clip 6

Video thumbnail Ontvankelijkheid en belang
Met welke ontvankelijkheidsrisico’s moet je rekening houden in hoger beroep? Jerre de Jong bespreekt de belangrijkste gevallen van niet-ontvankelijk in deze kennisclip, van de appelgrens tot rechtsmiddelenverboden (en het doorbreken daarvan). Daarnaast gaat hij in op het vereiste belang bij hoger beroep.

Partijperikelen Clip 7

Video thumbnail Partijperikelen
Het hoger beroep speelt niet altijd tussen dezelfde partijen als in eerste aanleg. De oorspronkelijke procespartijen kunnen wisselen en er kunnen partijen betrokken raken die in eerste instantie niet betrokken waren. In deze kennisclip bespreekt Ruben de Graaff deze partijperikelen.

Verstek en ontslag van instantie Clip 8

Video thumbnail Verstek en ontslag van instantie
Hoe zit het met verstek in hoger beroep? Wat is ontslag van instantie, en waarom speelt dat alleen in hoger beroep? In deze kennisclip bespreekt Maartje Möhring het onderwerp verstek en ontslag van instantie in hoger beroep.

Grievenstelsel Clip 9

Video thumbnail Grievenstelsel
Wat is het grievenstelsel precies, en hoe verhoudt het zich tot de devolutieve werking? In deze kennisclip bespreekt Hans van Wijk het grievenstelsel, van de ratio daarvan tot en met de eisen die de Hoge Raad aan een behoorlijke grief stelt.

Devolutieve werking en incidenteel beroep Clip 11

Video thumbnail Devolutieve werking en incidenteel beroep
Wat is de devolutieve werking van het hoger beroep? In deze kennisclip bespreekt Maartje Möhring dit leerstuk, waarbij zij ook ingaat op de ratio achter de devolutieve werking en de verhouding tot het incidenteel hoger beroep.

Omvang processtukken Clip 12

Video thumbnail Omvang processtukken
De gerechtshoven hebben een limiet gesteld aan de omvang van processtukken in hoger beroep. Wat houdt deze limiet in, en wat gebeurt er als een processtuk het maximum overschrijft? In de kennisclip bespreekt Berend-Bram Heinen de beperking van de omvang van processtukken in hoger beroep. Hij gaat daarbij ook in op de prejudiciële beslissing van de Hoge Raad daarover.

Bewijs en bewijsaanbiedingen Clip 13

Video thumbnail Bewijs en bewijsaanbiedingen
Geldt in hoger beroep hetzelfde ten aanzien van bewijs als in eerste aanleg? En wat verwachten gerechtshoven van partijen als het gaat om bewijs? In deze kennisclip gaat Jerre de Jong in op bewijs en bewijsaanbiedingen in hoger beroep. Hij bespreekt daarbij ook de eisen die de Hoge Raad stelt aan een aanbod tot getuigenbewijs in hoger beroep.

Mondelinge behandeling Clip 14

Video thumbnail Mondelinge behandeling
Vindt een mondelinge behandeling in hoger beroep altijd plaats? Welke doelen dient een mondelinge behandeling eigenlijk? In deze kennisclip gaat Gijsbrecht Nieuwland in op de mondelinge behandeling in hoger beroep. Hij bespreekt daarbij ook de regels die gelden voor een rechterswissel.

Uitvoerbaarheid bij voorraad en schorsing Clip 15

Video thumbnail Uitvoerbaarheid bij voorraad en schorsing
In hoger beroep kan worden gevorderd dat de uitspraak in eerste aanleg alsnog uitvoerbaar bij voorraad is. Ook het omgekeerde is mogelijk: de uitvoerbaarheid bij voorraad kan geschorst worden. In deze kennisclip gaat Jerre de Jong in op deze mogelijkheden. Hij bespreekt daarbij de verschillende wegen die partijen kunnen bewandelen, van een afzonderlijk kort geding tot een vordering tot zekerheidstelling.

Uitspraak Clip 16

Video thumbnail Uitspraak
Wanneer spreken we van een bekrachtiging van de uitspraak, en wanneer kan het hof de zaak terugverwijzen? In deze kennisclip bespreekt Gijsbrecht Nieuwland de uitspraak in hoger beroep. Hij gaat daarbij ook in op de proceskostenveroordeling en het leerstuk evocatie.

Cassatie Clip 17

Video thumbnail Cassatie
Na het hoger beroep kan cassatieberoep ingesteld worden bij de Hoge Raad. Wat betekent het eigenlijk dat de Hoge Raad geen feitenrechter is? En waarom zijn de cassatieklachten zo belangrijk? In deze kennisclip bespreekt Hans van Wijk het rechtsmiddel cassatie, van de termijn die daarvoor geldt tot en met het verloop van de procedure.