Home Expertise Infrastructuur en assetmanagement

Infrastructuur en assetmanagement

Assetmanagement speelt steeds vaker een rol bij infrastructurele projecten. Zeker nu deze steeds meer toenemen in volume, tijdsduur en capaciteit. Het goed beheren, bouwen en onderhouden van infrastructuur zorgt niet alleen voor meer professionaliteit in de sector. Ook kostenreductie en verbetering zijn een belangrijke bijkomstigheid van goed assetmanagement. Maar hoe zit het met de juridische component?

Stappen assetmanagement

Assetmanagement kent de volgende stappen, uitgaande van de plan-do-check-act methode:

  • Beleid & Strategie
  • Beheren & Programmeren
  • Plannen & Voorbereiden
  • Bouwen & Onderhouden
  • Monitoren & Analyseren
  • Evalueren & Verbeteren

Tijdens elk van deze stappen in het proces van assetmanagement, zijn er ook mogelijke juridische showstoppers. Denk bijvoorbeeld maar aan een verkeerd ruimtelijk besluit, een broedende huismus of ten onrechte geen milieueffectrapportage. Zo'n juridisch knelpunt kan ervoor zorgen dat plannen voortijdig worden afgeschoten, beoogde projecten niet doorgaan of niet in de oorspronkelijke grootte of vorm of dat er ernstige vertraging ontstaat, wat weer tijd, geld en energie kost. Het is dus zaak om deze juridische bottle necks in een vroeg stadium inzichtelijk te maken.

Beter sturen op gewenst eindresultaat

Met een duidelijk overzicht van mogelijke juridische knelpunten kun je namelijk beter sturen. Voor elk probleem bestaat namelijk wel een oplossing. Bovendien kennen wij als geen ander de wettelijke mogelijkheden en onmogelijkheden, de gehanteerde criteria, huidig beleid, relevante jurisprudentie en actuele nieuwe inzichten. Tel daar onze ervaring bij op om te handelen in politiek gevoelige en complexe situaties en u begrijpt de meerwaarde van een goed onderbouwd en slim opgeschreven advies.

Praktisch en persoonlijk advies

Binnen onze sectie Ruimte & Milieu werken 19 professionals Omgevingsrecht met elk hun eigen expertise en unieke competenties. Gemene deler is onze praktische benadering van de problematiek. Dit resulteert in concrete adviezen die direct kunnen worden toegepast in de praktijk met als doel: plannen die doorgaan. Daarnaast houden we van persoonlijk contact en staan we duurzame relaties voor.

Meer weten?

Staat u aan de vooravond van een groot infrastructureel project of voor een uitdaging op het gebied van beheer of onderhoud? En wilt u er zeker van zijn dat uw project niet onnodig struikelt over een juridisch knelpunt? Wij helpen u graag met een LegalSanityCheck of maken het hele traject inzichtelijk aan de hand van onze LegalRoadMap. Hoe het ook zij, neem bij vragen gerust contact met ons op.