Home Evenementen Inzicht in Bestuursrecht

Inzicht in Bestuursrecht

31 oktober 2018

(Politieke) besluitvorming: totstandkoming en toetsing

Op donderdag 24 november 2016 organiseert Pels Rijcken het jaarlijks actualiteitencongres Inzicht in Bestuursrecht. Tijdens de afsluiting van het bestuursrechtelijk jaar 2016 nemen we u graag mee langs de maatschappelijke actualiteiten op het gebied van het staats- en bestuurs(proces)recht.

In toenemende mate wordt de besluitvorming voorgeschreven door politieke wenselijkheid. Politieke beweegredenen komen steeds meer op de voorgrond te staan, terwijl vragen over de juridische haalbaarheid en inpasbaarheid van regelgeving naar de achtergrond verdwijnen. Deze ontwikkeling klinkt door in de steeds indringendere toetsing door de rechter. Het is wat - in de woorden van de Raad van State - 'dreigt uit te monden in een structurele krachtmeting tussen rechter en bestuur en wetgever'.

Wat zijn de gevolgen van de toenemende politieke invloed op besluitvorming, zowel in brede zin als voor de individuele jurist? Hoe kan de kwaliteit van besluitvorming binnen de huidige maatschappelijke ontwikkelingen worden gewaarborgd?  En, hoe gaat de rechter om met het rechtstatelijk spanningsveld en op welke manier kunnen bestuurlijke organisaties daarop anticiperen?

Hoe kijken wij tegen deze ontwikkelingen aan en wat staat de bestuursrechtjurist te wachten? 

Het congres geeft inzicht in deze ontwikkelingen. Het waarborgen van de kwaliteit van besluitvorming vereist juridische kennis en visie. In verschillende workshops gaan wij in op zowel de gevolgen voor de besluitvorming als de effecten die deze ontwikkeling op de toetsing door de rechter heeft.

Programma

13.30 uur: Ontvangst

13.45 uur: Welkom en panelgesprek

14.30 uur: Workshopronde I

15.15 uur: Pauze

15.35 uur: Workshopronde 2

16.20 uur: Slotdebat

17.30 uur: Borrel

Wilt u meer informatie over Inzicht in Bestuursrecht? Neemt u dan contact op met Arjanne van Beelen via 070-5153610 of arjanne.vanbeelen@pelsrijcken.nl