Business human rights is een juridisch onderwerp.
Zo eist de Rijksoverheid in aanbestedingen op bepaalde terreinen dat een inschrijver aantoont dat human rights due diligence wordt uitgevoerd en stimuleert zij de IMVO convenanten, die in een aantal sectoren inmiddels zijn afgesloten (kleding, banken, verzekeringen, pensioenfondsen, goud en levensmiddelen). Er is bovendien al de nodige wetgeving van kracht op dit terrein, zoals de conflictmineralen verordening, de rapportage op het terrein van duurzaamheid (CSRD), de ontbossingsverordening en de batterijenverordening. Op korte termijn komen daar de richtlijn voor gepaste zorgvuldigheid voor mensenrechten en milieu (ook in ketens van grotere bedrijven) en de dwangarbeidverordening bij. In andere landen is bovendien ook al wetgeving geïmplementeerd die human rights due diligence verplicht stelt.
Ten slotte wordt ook onderhandeld over een internationaal verdrag ten aanzien van de aansprakelijkheid van ondernemingen voor mensenrechtenschendingen. Deze cursus gaat in op de juridische aspecten van business human rights. Wat is human rights due diligence, welke (juridische) verplichtingen bestaan op dit terrein en hoe kan dit in juridische instrumenten zoals in aanbestedingen en contracten worden vormgegeven? Ook wordt aandacht besteed aan geschilbeslechting op dit gebied, niet alleen bij nationale rechters (bijvoorbeeld de Shell-Nigeria zaak) maar ook daarbuiten (bijvoorbeeld in mediation en arbitrage).
Martijn Scheltema is advocaat en partner bij de sectie Cassatie bij Pels Rijcken en gespecialiseerd in het overheidsprivaatrecht. Tevens is Martijn als hoogleraar Privaatrecht verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Elisa Palm is legal counsel bij de sectie Bouw en aanbestedingsrecht bij Pels Rijcken en gespecialiseerd in de aanbesteding van grote projecten.
Datum: donderdag 20 juni 2024
Tijd: 16.00 uur tot 18.10 uur
Docenten: Elisa Palm en Martijn Scheltema
PO punten: 2